Det är teatergruppen Institutet som anordnar projektet ”Azdora”.

När mormor Eva-Britt Niemi låg för döden frågade barnbarnet Markus Öhrn, konstnärlig ledare för Institutet, vad hon skulle ha gjort annorlunda om hon fick leva om sitt liv.

– Jag trodde att hon skulle säga att hon önskar att hon hade rest mer. Men istället sa hon att hon ångrade att hon inte varit med destruktiv.

Då lovade Markus Öhrn att han skulle uppfylla denna önskan på något sätt.

– När jag 2015 medverkade på en festival i Italien mötte jag flera hemmafruar. Det slog mig att de levt som mormor: lagat mat till sina män och tagit hand om sina vuxna söner. Jag bjöd in dem till en träff där jag berättade om min mormor och många kände igen sig.

Resultatet blev gruppen ”Azdora” (som är vad man brukar kalla hemmafruar i italienska Santarcangelo). Sedan dess har amatörerna medverkat på en mängd föreställningar runt om i Italien och Tyskland.

– De har slagit sönder bilar med baseballträn och tatuerat sig, fast de aldrig gjort det tidigare, berättar Markus Öhrn.

Och nu är det dags för 13 av Azdororna att besöka Tornedalen och Luleå. Under veckan kommer de hålla i en pastakurs för kvinnor i Tornedalen, medverka på en minnesstund för Eva-Britt Niemi i Övertorneå kyrka och bjuda på performance på klipporna vid Kattilakoski i Niskanpää. På lördag avslutas veckan med en metalkonsert och videoinstallation på Galleri Syster i Luleå.